Betekintő mindennapjainkba

2021/22-es nevelési év


Házszentelés (2022.01.10.)

Vízkereszt napja után kicsivel Gábor atya szenteltvízzel hintette meg óvodánkat, békét és szeretetet kérve annak minden “lakójára”, kicsire és nagyra egyaránt.  Az aulában gyűltünk össze, ahol Gábor atya néhány szóban beszélt nekünk az ünnepről, majd imádságot követően szenteltvizet hintett körbe, az aulában és a csoportokban egyaránt. 


Karácsonyfa öltöztetés (2021.12.15.)

Miután Gábor atyával meggyújtottuk az adventi koszorún a 4. gyertyánkat, feldíszítettük az óvoda gyönyörű, adományként kapott fenyőfáját. Ezen a napon nem csak a gyermekek, de az egész óvoda ünnepi díszbe öltözött.

Minden csoport készített díszeket, amit a gyermekek maguk akasztottak fel az alsóbb faágakra. A gyermekek énekkel, mondókával, rövid dramatizálással színesítették a rövid ünnepségünket. 


Szent Miklós ünnepe (2021.12.07.)

A gyermekek egész délelőtt nagy izgalommal leskelődtek kifelé az óvoda ablakain, amikor is egyszer csak az ablakban megjelent egy pirosba öltözött, fehér szakállas alak. A gyerekek kitörő örömmel fogadták a Mikulást és segédjét, énekeltek nekik, verset mondtak és hálás szívvel fogadták az ajándék csomagokat.


Adventi gyertyagyújtások

Gábor atya advent mind a négy hetében ellátogatott hozzánk, hogy meggyújtsuk az adventi koszorúnk gyertyáit. Az első alkalommal megáldotta a csoportok, illetve az óvoda közös adventi koszorúját. Minden alkalommal énekeltünk a gyertyák meggyújtása közben, majd Gábor atya néhány mondatban mesélt a gyertyák jelentéséről, színéről. Imádsággal, énekkel zárultak a rövid együttlétek. 


Télnyitó ovigaléria ünnepség (2021.12.01.)

A tél elején rendhagyó módon került megszervezésre a télnyitó ovigaléria ünnepség. A járványhelyzet súlyosbodása miatt nem volt lehetőségünk művészt hívni a köreinkbe, de Nóri néni csodálatos téli festményeit ki tudtuk helyezni aulánk falára. Ebben néhány ügyes középső csoportos segített Ági néninek. 


Szent Mihály-napi vásár (2021.09.29.)

Szent Mihály napjának alkalmából vásári forgatagot elevenítettünk meg óvodánk aulájában. A csoportok előre készített portékával készültek, amelyet minden csoport maga kínált eladásra. A gyermekek gesztenyével vásárolhattak, megtöltve érdekes portékákkal kis kosaraikat. Az aulában valóságos vásári forgatag kerekedett, melyben örömmel vettek részt a gyermekek.  


Szüreti mulatság (2021.09.22.)

A mulatság keretén belül a gyermekek különböző tevékenységeken keresztül ismerkedhettek meg a hagyományokkal. A mulatságot megelőző napokban a csoportok szüleinek felajánlása jóvoltából el tudtunk menni szőlőt szedni. Pogácsát sütöttük, szőlőt szemezgettünk, a gyermekek kipróbálhatták a szőlőpréselést, mustot kóstoltak, végül pedig közös néptánccal zárult a jeles napunk.

Aulánk csodás díszítéséért hálás köszönet a szülői közösségünknek!


Templomlátogatás Mária neve napja alkalmából (2021.09.15.)

Mária neve napjának alkalmából az óvoda középső-, és nagycsoportosai ellátogattak a templomba. Ezt megelőzőleg az óvoda kiscsoportja elkészítette a saját virágcsokrát, amit átvittek a nagycsoportosoknak, akik aztán a saját csokrukkal együtt elvitték a csoportok ajándékait a templomban lévő Lourdes-i Mária szoborhoz. Gábor atya mesélt a gyermekeknek az ünnepről, majd Zsuzsi nénitől kis ajándékot is kaptak a gyermekek. 


Ősznyitó ovigaléria ünnepség (2021.09.08.)

Az őszi évszakot egy ovigaléria ünnepséggel nyitottuk meg, melyen Herbély Istvánné, Nóri néni mutatta meg a nagycsoportos gyermekeknek gyönyörű festményeit. A rövid bemutatkozó után a gyermekek Nóri nénivel elkészíthették saját festményüket.

2020/21-es nevelési év


Nyárnyitó ovigaléria ünnepség (2021.06.02.)

 A nyarat egy ovigaléria ünnepséggel köszöntöttük. Méhes Zsuzsi csodálatos kézzel varrt portékáival ismerkedhettek meg a gyermekek, majd saját kis nyuszit is készíthettek maguknak. 


Tavaszvégi évszaki koncert (2021.05.31.)

A tavasz zárásaként ismét a Váray család csodálatos koncertjét hallgathattuk meg. A vírushelyzet miatt elrendelt leállás nem tette lehetővé, hogy ovigaléria ünnepséggel köszöntsük a tavaszt, de lezárásaként már volt lehetőségünk évszaki koncertre.  A gyermekek ezúttal is őszinte csodálattal hallgatták a tavaszi eseményeket felidéző dalokat, mondókákat és örömmel kapcsolódtak be az együtt éneklésbe, zenélésbe. 


Télvégi évszaki koncert (2021.03.02.)

A gyermekek gyenge időérzékének fejlesztése céljából az évszakokat egy koncerttel zárjuk, ezzel adva keretet az évszakok ciklikus változásának. A Váray család jóvoltából énekeken keresztül eleveníthettük fel a téli évszak jeles napjait, eseményeit. A gyermekek arcán őszinte csodálat tükröződött a rövid koncert ideje alatt. 


Farsang (2021.02.10.)

Az óvoda a farsangi mulatságtól volt hangos ezen a napon. Minden csoport saját maga ünnepelt, jelmezes felvonulás, finomságok, izgalmas játékok vártak a gyermekekre ezen a napon. 


Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, templomlátogatás (2021.02.02.)

Az ünnep alkalmából az óvoda ellátogatott a templomba. Megnéztük a kiállított Betlehemet, Gábor atya pedig mondott nekünk néhány mondatot az ünnepről, majd megszentelte a gyertyákat. Minden csoport vihetett belőle. 


4. adventi gyertyagyújtás és karácsonyfa öltöztetés (2020.12.16.)

Miután Gábor atyával meggyújtottuk az adventi koszorún a 4. gyertyánkat, feldíszítettük az óvoda hatalmas, adományként kapott fenyőfáját. Ezen a napon nem csak a gyermekek, de az egész óvoda ünnepi díszbe öltözött.

Minden csoport készített díszeket, amit a gyermekek maguk akasztottak fel az alsóbb faágakra.


3. adventi gyertyagyújtás (2020.12.09.)

A 3. gyertyánkat ezen a napon gyújtottuk meg. Gábor atya ezúttal is ellátogatott hozzánk, hogy egy kis elmélkedés keretében beszéljen nekünk a 3. gyertya jelentéséről.


Szent Miklós ünnepe (2020.12.03.)

Nagy izgalom lett úrrá az óvodánkon a fel-felhangzó csengőszónak köszönhetően. Aztán az ablakban megjelent egy pirosba öltözött, fehér szakállas alak. A gyerekek kitörő örömmel fogadták a Mikulást és segédjét, énekeltek nekik, verset mondtak és hálás szívvel fogadták az ajándék csomagokat.


2. adventi gyertyagyújtás (2020.12.02.)

Gábor atya ezen a napon is ellátogatott hozzánk, hogy egy kis interaktív elmélkedést követően közösen gyújtsuk meg az adventi koszorúnk 2. gyertyáját.


Télnyitó ovigaléria ünnepség (2020.12.02.)

A téli évszakhoz érve ismét ovigaléria ünnepséget szerveztünk. Ennek keretében óvodavezetőnk, Lukács-Kéméndi Ágnes mutatta be gyönyörű, gobelin technikával készült alkotásait. Ezt követően a gyermekek személyesen ismerkedhettek meg a technikával, kipróbálva a hímzés folyamatát.


1. adventi gyertyagyújtás (2020.11.25.)

Pető Gábor plébános atya látogatott el hozzánk ezen a napon, hogy megáldja a csoportok adventi koszorúit. Egy kis elmélkedés után énekkel kísérve gyújtottuk meg a közös adventi koszorúnkon az 1. gyertyát.


Temetőlátogatás (2020.11.02.)

A halottak napjára emlékezve az óvoda nagycsoportosai elsétáltak a temetőbe. A két kiscsoport is készített egy-egy mécsest, amelyet a nagycsoportosok a saját mécsesükkel együtt elvittek és meggyújtottak a temetőben lévő kis emlékhelynél.


Szent Mihály-napi vásár (2020.09.30.)

Szent Mihály napjának alkalmából vásári forgatagot elevenítettünk meg óvodánk aulájában. A csoportok előre készített portékával készültek, amelyet minden csoport maga kínált eladásra,  2 ügyes tagját állítva az asztal mögé. A gyermekek gesztenyével vásárolhattak, megtöltve érdekes portékákkal kis kosaraikat.


Szüreti mulatság (2020.09.22.)

A mulatság keretén belül a gyermekek különböző tevékenységeken keresztül ismerkedhettek meg a hagyományokkal; szőlőt szemezgettek, kipróbálhatták a szőlőpréselést, mustot kóstoltak, végül pedig közös néptánccal zárult a jeles napunk.

Aulánk csodás díszítéséért hálás köszönet a szülői közösségünknek!


Templomlátogatás Mária neve napja alkalmából (2020.09.15.)

Mária neve napjának alkalmából az óvoda nagycsoportosai ellátogattak a templomba. Ezt megelőzőleg az óvoda két kiscsoportja elkészítette a saját virágcsokrát, amit átvittek a nagycsoportosoknak, akik aztán a saját csokrukkal együtt elvitték a csoportok ajándékait a templomban lévő Lourdes-i Mária szoborhoz.


Ősznyitó ovigaléria ünnepség (2020.09.09.)

Pedagógiai programunk egyik lényeges célkitűzése a gyermekek gyenge időérzékének folyamatos fejlesztése. Ezért minden évszakot ünnepséggel nyitunk, és évszaki koncerttel zárunk, tehát keretet adunk az évszakok ciklikus változásának. Az őszi évszakot egy ovigaléria ünnepséggel nyitottuk meg, melyen Herbély Istvánné mutatta meg a nagycsoportos gyermekeknek gyönyörű festményeit. A rövid bemutatkozó után a gyermekek Nóri nénivel elkészíthették saját festményüket.


Óvodaszentelés, évnyitó ünnepség (2020.09.04.)

Marton Zsolt váci egyházmegyés püspök ünnepélyes keretek között áldotta meg óvodánkat. Az ünnepségre nagy számban gyűltek össze az óvoda bejárati udvarán szülők, gyermekek, meghívott vendégek.

(A fotók a https://www.magyarkurir.hu/ oldalról származnak.)